MBC2

MULTINVEST: Creștere cu 47% a comenzilor de proiecte, în primul semestru

 

Numărul de lucrări realizate de compania Multinvest – Tîrgu Mureș, societate specializată în proiectarea și construcția de clădiri „verzi”, a crescut cu 47% în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2015. Potrivit reprezentanților firmei, trendul ascendent se va menține cel puțin până la finele lui 2016. Recent, societatea finalizează cea de-a doua clădire verde de birouri – Multinvest Business Center 2 – imobil situat pe str. Gheorghe Doja 64-68, cu o suprafață desfășurată de 9800 mp aflat în curs de certificare BREEAM Excellent și dezvoltată de Multinvest în regie proprie. De asemenea, printre proiectele la care lucrează compania se urmează și extinderea spațiilor de producție ale grupului industrial CIE Matricon, în Târgu Mureș,extinderea halei industriale Hirschmann Automotive în Parcul Industrial Mureș, proiectarea și execuția unui spațiu comercial în Odorheiu Secuiesc și la reabilitarea monumentului istoric Castelul Mariaffi, din Sângeorgiu de Mureş.

„În perioada 2015-2016 am derulat al doilea proiect propriu de birouri, proiectat și construit conform standardelor de proiectare durabilă BREEAM, aflăndu-ne în plin proces de obținere a calificativului Excellent. Acesta va introduce clădirea pe lista clădirilor “verzi” de clasa A+. În prezent lucrăm la schițarea celui de-al treilea proiect de aceeași anvergură, un nou centru de afaceri și vom menține acelaşi nivel de standarde înalte ce definesc «clădirile verzi»”, a declarat Gogolak H. Zsolt, directorul executiv a companiei Multinvest.

Potrivit reprezentantului companiei, tendința de creștere pe care se înscrie piața locală a construcțiilor se va menține și în 2017, însă la un nivel moderat (ca urmare a prudenței investitorilor, finanțatorilor și clienților), dar „organic” (real, cu o componentă speculativă redusă față de intervalul de creștere precedent). „Tendința de evoluție a pieței este foarte clară și pentru anumiți factori decizionali din domeniu poate genera, din nou, o stare «febrilă», care poate duce la decizii ce se vor dovedi, mai târziu, păguboase. Pe noi ne preocupă trendul nou pe care-l simțim din perspectiva cerințelor clienților. Proiectele în care suntem implicați urmăresc și construirea unor clădiri  cu un impact scăzut asupra mediului. Aceste caracteristici pot fi obținute prin calitatea lucrărilor și obiectivelor livrate, prin stănsa colaborare cu beneficiarii noștrii și nu în ultimul rând, prin managementul eficient al proiectelor realizate. În ceea ce privește tendința în arhitectură ne îndreptăm tot mai mult către clădiri moderne, eficiente din punct de vedere energetic și nu în ultimul rând high-tech, înglobate în volume simple curate, care să crească calitatea spațiului urban. Un interes crescut se remarcă pentru transparența în architectură prin înlocuirea pereților mari, opaci din cărămidă cu pereți mari din sticlă. Ansamblurile rezidențiale înalte revin în centrul atenției și, de asemenea, există un interes crescut pentru locuințele inteligente și eficiente, care nu au nevoie de multă energie/ resurse pentru a fi încălzite și răcite”, a explicat Dl. Gogolak.

***Compania Multinvest este activă pe piața locală a construcțiilor din anul 2002, fiind dezvoltatorul primei clădiri verzi de birouri de clasa A+, din Tîrgu Mureș, Multinvest Business Center (MBC – Strada Aurel Filimon, Nr. 19). Societatea este specializată atât în proiectarea cât și în asigurarea de servicii generale de consultanță pentru construcții prin Proiect Management în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului. Divizia de Antrepriza Generală asigură execuția lucrărilor de construcții, iar viitorul investiției este asigurată de Administrarea Proprietății, împreună cu divizia Mentenanță și Întreținere. (Agenda Construcțiilor)